Lavanta Hakkında

Lavanta Hakkında

Lavanta Hakkında

Lavandula olarak da bilinen lavanta nanegiller familyasına ait 39 çeşit çiçekli bitkiden biridir. İlk olarak Kanarya Adalarında, Avrupa’da, kuzey ve doğu Afrika’da, Akdeniz’de kuzeybatı Asya’da ve kuzeydoğu Hindistan’da görülmüştür.

Bu cinsin çoğu çeşidi karışık iklimli yerlerde bahçe süsleme amaçlı ya da gıda olarak kullanım amaçlı yetiştirildiği gibi ticari olarak da lavanta yağı satışı yapılmak amacıyla yetiştirilir. En yaygın çeşidi lavanta adıyla bilinen lavandula’dır ve çiçeklerinin rengi lavanta rengi olarak bir renge isim sahipliği yapar.

Lavantanın ticari kullanımı lavanta yağı üzerinedir. Bunun nedeni lavantanın anti bakteriyel ve enfeksiyon öldürücü etkisidir. Lavanta yağı aynı zamanda parfüm endüstrisinde de kullanılmaktadır.

İngiliz lavantası denen lavandula cinsi etkili bir kokuya sahiptir ve merhem, yatıştırıcı krem, parfüm, kozmetik ya da el kremi olarak kullanılmaktadır.

Alman lavantası da denen lavandin cinsi lavanta, benzer bir kokuya sahiptir ancak içeriğindeki kafur içeren kokusu sayesinde daha keskin bir kokuya sahiptir. Lavandins lavantaların ticari kullanımı daha yaygındır bunun nedeni ise çiçeklerinin İngiliz lavantasından daha büyük olması ve hasadının daha kolay yapılmasıdır ancak lavandin yağı İngiliz lavantasından kalite olarak daha düşüktür ve kokusu daha serttir.